Saker du bör tänka på när du köper en begagnad mobiltelefon.

När du väljer att köpa en begagnad mobiltelefon gör du inte bara en smart insats för din plånbok utan också ett smart drag för vår miljö.

Att mäta och sätta ett värde vad man exakt sparar i till exempel utsläpp av växthusgaser är svårt göra, men 2017 gjorde Greenpeace en studie som sa att producera en smartphone kostar ca.240 kg i koldioxidutsläpp.

Hur mycket är då 240 kg koldioxid? Ja, att t.ex köra bil i cirka 1300 km enligt en kalkylator från Naturvårdsverket, använda en hårtork i cirka 1000 timmar enligt Carbon Footprint, eller att flyga 1 person Stockholm-London enligt Atmosfair.

Men vare sig du väljer att göra en bra insats för miljö eller för plånboken betyder inte det att du ska behöva tumma på kvaliteten, här följer några punkter som en chatbot tycker att du bör tänka på när du bestämt dig för att köpa en begagnad mobiltelefon.

  1. Kolla säljarens rykte: Läs recensioner och kolla om säljaren har sålt många mobiler tidigare.
  2. Kontrollera mobilens skick: Kolla efter repor, sprickor eller andra skador. Kontrollera också att alla funktioner på telefonen fungerar som de ska.
  3. Kolla garantin: Finns det någon garanti på telefonen.
  4. Kolla om telefonen är upplåst: Se till att du köper en upplåst mobil så att du kan använda den med vilken mobiloperatör som helst.
  5. Kolla priset: Slutligen, se till att du jämför priser innan du köper en begagnad mobiltelefon. Kontrollera vad som gäller vid öppet köp.
Så genom att köpa begagnade mobiltelefoner kan du inte bara spara pengar och hitta en telefon som passar dina behov, utan du kan också bidra till att minska den negativa miljöpåverkan som produktionen av nya elektronikprodukter har. Det är ett win-win-läge för både din plånbok och vår planet!