Lucia enligt re!Newed – En ljus och värmande tradition

Luciafirandet i Sverige är en tid av ljus, sång och gemenskap. I denna mörka vintertid kan vi alla använda lite extra ljus i våra liv. På re!Newed ska vi självklart gå luciatåg. 

Luciatraditionen och re!Newed

En av de mest kända och älskade traditionerna här är Lucia. Det är en högtid som markerar början av julfirandet och sprider ljus i den mörkaste tiden på året. Låt oss berätta mer om denna unika svenska tradition.

Jenny Lucia re!Newed 2023

Luciatraditionens ursprung

Luciafirandet härstammar från både den kristna legenden om Sankta Lucia och äldre nordiska traditioner. Sankta Lucia var en kristen martyr som levde i Syrakusa på Sicilien under 300-talet. Enligt legenden bar hon ljus och mat till de kristna som gömde sig i stadens katakomber under förföljelser. I Sverige har denna tradition blandats med förkristna midvinterfiranden, vilket gjort Lucia till en ljusets fest mitt i vinterns mörker.

Hur vi firar Lucia

Luciafirandet äger rum den 13 december varje år. Dagen inleds ofta med Luciatåg, där en person klädd som Lucia, med en krona av ljus i håret, leder en procession av sångare. Dessa sångare, ofta klädda i vita kläder och med ljus i händerna, sjunger traditionella Luciasånger. Luciatågen förekommer i skolor, på arbetsplatser, i kyrkor och på offentliga platser över hela Sverige.

Traditionella lussekatter och pepparkakor

Till Lucia hör också speciella bakverk. De mest kända är 'lussekatter', saffransdoftande bullar i form av ett 'S', och pepparkakor. Dessa serveras ofta med glögg, en kryddig och varm dryck.

En upplevelse för alla

Lucia är en fest som välkomnar alla, oavsett bakgrund eller tro. Det är en tid för gemenskap, ljus och glädje. I Sverige är det en tradition som binder samman människor och sprider hopp under de mörka vintermånaderna.

Julrea på begagnade & förnyade mobiler

Under vår julrea hittar du otroliga erbjudanden på en mängd olika produkter. Från de senaste iPhone-modellerna till Samsung Galaxy-telefoner, det finns något för alla. Och det bästa är att alla våra produkter är förnyade, vilket betyder att de har genomgått rigorösa tester och renoveringar för att säkerställa att de levererar prestanda och kvalitet på par med nya produkter. 

Till julrea på re!Newed