Rengör din mobil - Hur smutsig är din telefon egentligen?

6 enkla steg - så rengör du en smutsig mobil hemma

Vi lever i en tid där våra mobiltelefoner är våra ständiga följeslagare. Vi använder dem för att kommunicera, arbeta, spela spel och mycket mer. Tyvärr glömmer vi ofta bort att dessa små teknologiska mirakel kan bli ganska smutsiga med tiden.

Det är dags att ta tag i den smutsiga sanningen om våra mobiler. Här listar vi 6 enkla steg hur du enkelt kan rengöra din mobil hemma. 

Vad gömmer sig på din mobil?

Din mobiltelefon är en samlingsplats för bakterier, smuts och andra oönskade ämnen. Här är några av de vanligaste föroreningarna du kan hitta på din mobil:

  1. Bakterier och virus: Vi rör vid våra mobiler hela tiden, och de kan bli bärare av bakterier och virus som kan göra oss sjuka.

  2. Smuts och damm: Mobiler hamnar i våra fickor, väskor och på bord, vilket utsätter dem för damm och smuts från olika källor.

  3. Oljiga fingeravtryck: Dina fingeravtryck kan över tiden skapa en oljig hinna på skärmen eller linsen som gör den otydlig och smutsig.

  4. Svett och hudolja: Under telefonsamtal och användning, kommer din hud i kontakt med din telefon, vilket kan överföra svett och hudolja till den.

Nu när vi vet vad som gömmer sig på mobilen - så här kan du enkelt rengöra den hemma för att eliminera bakterier, virus och smuts. 

Så rengör du din mobiltelefon hemma - 6 enkla steg

Här är några enkla steg för att rengöra din mobiltelefon och hålla den fri från smuts och bakterier:

Steg 1: Stäng av din mobil

Det första du bör göra är att stänga av din mobiltelefon och koppla ur eventuella tillbehör som hörlurar eller laddningskablar.

Steg 2: Ta bort mobilskalet och eventuellt skärmskyddet

Om din telefon har ett skydd såsom ett mobilskal, så ta bort det så att du kan komma åt alla ytor ordentligt. Har du ett skärmskydd på telefonen som är trasigt eller har släppt lite i kanterna så bör du ta bort det och byta ut det. I skarvarna och under skärmskyddet så gömmer det sig med största sannolikhet en massa smuts och bakterier.

Steg 3: Använd en mjuk trasa

För att rengöra skärmen och baksidan av din mobil, använd en mjuk trasa som är lätt fuktad med vatten. Undvik att använda starka kemikalier eller rengöringsmedel som kan skada din telefon.

Steg 4: Rengör noga mellan knappar och portar

Använd en tandborste med mjuka borstar eller en komprimerad luftburk för att komma åt svåråtkomliga områden, som mellan knappar och portar. I laddningsuttaget brukar det samlas en hel del smuts och damm. Där kan du använda en tandpetare och peta väldigt försiktigt för att få bort smutsen.

Steg 5: Desinficera med alkohol

För att eliminera bakterier kan du använda en blandning av isopropylalkohol (går att köpa på ex apotek eller en färghandel) och vatten (i förhållandet 1:1) på en bomullstuss och torka försiktigt av din telefon. Observera att du inte ska använda handsprit. Se till att du inte använder någon form av alkohol på skärmen om den är belagd med ett särskilt skydd.

Steg 6: Låt din telefon torka

Låt din mobil torka helt innan du sätter på skyddsfodralet igen. Det är viktigt att undvika att använda din telefon medan den fortfarande är fuktig. Har du monterat bort ditt skärmskydd för det var trasigt eller inte satt fast ordentligt så rekommenderas det att så fort som möjligt montera på ett nytt.

Slutsats

Att rengöra din mobiltelefon är en enkel men nödvändig uppgift för att hålla den fri från smuts och bakterier. Genom att följa de ovanstående stegen regelbundet kan du förlänga livslängden på din telefon och minska risken för att sprida skadliga ämnen. Så, nästa gång du tar upp din mobil, tänk på hur smutsig den kan vara och ta några minuter för att rengöra den. Din mobil och din hälsa kommer att tacka dig!